“Na ovoj Zemlji postoji mali broj čisto duhovno povezanih muškaraca, skup utvrđen u vječnome – koji već vjekovima djeluje u tihoj skrivenosti, a ipak bez pisane ili izgovorene riječi, duhovnim putevima doseže sve ljude čija je duševna kultura uslijed rada na sebi samima dovoljno razvijena da njihova srca mogu ispuniti zrake duhovnog svjetla koje proizlaze od ove skrivene zajednice – koja djeluje samo iz vječnog duha.

Ljudima zapadnog svijeta se to može činiti čudnovato i vrlo sumnjivo, dok bi istočnjaci – iako su i njima skrivena, ipak prostorno bliža geofizički određena metafizička polja snage djelovanja ove zajednice – prije posumnjali u postojanje Sunca nego u ono što tamo svatko informiran, a često i iz vlastitog iskustva, zna o djelovanju tih malobrojnih.
I na Zapadu su ljudi čuvali u tihoj skrivenosti, još od dana ‘Edda-e’ – unutarnje znanje o takvoj duhovnoj stvarnosti. Iako se ona nije uvijek tako jasno pojavljivala kao u priči o Svetom Gralu i njegovim vitezovima, sav je zapadni srednji vijek ipak bio ispunjen uzvišenom objavom iz plemenitog kruga s Bogom sjedinjenih, tako da se tragovi te objave mogu naći posvuda u pričama, narodnim vjerovanjima i poeziji.”

Bô Yin Râ