“Tko hoće u sebi naći svjesnost stvarnosti može doći do namjeravanog cilja samo ako od početka slijedi put koji mu stvarnost nudi u njegovom zemaljskom postojanju.

—-

Iako više ne možeš nazvati ‘stvarnim’ ono što ti posreduju tjelesna čula, to što se spoznaje tjelesnim čulima ostaje polazna točka za pojam stvarnosti koliko god bi ga u mislima htio nadići.
Na isti način zemaljskim čulima ‘stvarno’ mora biti polazna točka tvoga puta!
A najbliže zemaljski čulno ‘stvarno’ je tvoje zemaljsko tijelo i samo polazeći od njega možeš ići dalje sigurnim, pravim putem da bi na kraju došao do apsolutne stvarnosti.

To je prilično dug put kojim moraš ići oprezna i odmjerena koraka!
Ali cilj kojem si sve bliže davat će ti snagu da ustraješ.
Počni sa sigurnošću koja je potrebna svakom ljudskom nastojanju koje čovjek hoće uspješno završiti.
I ovdje važe riječi stare izreke – da je najteži početak.
Ali slobodan si sam odrediti način početka. Od tebe se samo traži da svoje cijelo tijelo, od stopala do tjemena, nastojiš obuhvatiti svojom samosviješću!

Ti ćeš možda misliti da ti je to odavno poznato i da se ne trebaš više oko toga truditi, ali možeš mi vjerovati da si u krivu! Ako još nisi stupio na put o kojem je ovdje riječ, onda još ne znaš što on od tebe traži.
Jedno je dali si preko mozga svjestan svojih tjelesnih stanica, a drugo da li tvoja samosvijest prožima tvoje cjelokupno zemaljsko tijelo.
Ono što ovdje zakon neophodnosti traži zahtijeva puno truda, krajnju postojanost i neumorno strpljenje!
Ali tako ćeš sigurno doći do cilja – i kada konačno budeš na njemu sav će ti se trud činiti neznatnom cijenom za posjed koji si stekao i koji više ne možeš izgubiti!”

Bô Yin Râ