Povodom godišnBYRjice zemaljskog rođenja voljenog učitelja i rijetkog duhovnog majstora, Bô Yin Râ (25. 11. 1876., Aschaffenburg – 14. 02. 1943., Lugano).

Da čovjek na Zemlji ne bi zauvijek sam sebi ostao stran, da ne bi mudrost tražio na nesigurnim putevima i ono što misli da je našao slagao u čudesne mozaike – koji mu u najboljem slučaju mogu odražavati samo istinu pomiješanu sa zabludom, – duhovna hijerarhija istinskih, duhovnih ljudi, preko nekolicine na zemlji utjelovljenih, prenijela je čisto duhovno učenje preko jednog od svojih članova, koji inače rijetko žive u zapadnom dijelu svijeta; Učenje o tome što je čovjek u svojoj suštini, što je bio i što jednom opet može biti, ako iskoristiti zemaljski život na ispravan način.

Sada, u ovom vremenu, prvi put pouzdano saznajemo nešto o iskonskom duhvnom Bratstvu na Zemlji, tko su bili neki od njegovih članova poznati povijesti i što zaista zahtijeva od čovjeka put duhovnog osvještavanja.
Ne samo što možemo i razumski shvatiti svoje duhovno određenje i sasvim ga jasno vidjeti u svojoj vanjskoj, materijalno zasnovanoj svijesti, kako to nikada prije nije bilo moguće, nego možemo i  lakše uspostaviti unutrašnju povezanost s duhovnim područjem, što je neophodni uvjet buđenja ljudske duše, još tijekom života na Zemlji.

Ali zbirka od 32 knjige, koju je Bô Yin Râ ostavio i koja predstavlja danas jedino zapisano, čisto i kompletno duhovno učenje za zemaljskog čovjeka, nije slučajno nazvana Hortus Conclusus, jer za sve koji još nisu spremni ono neminovno ostaje ‘vrt zatvoren, studenac zapečaćen’.

03-lux-in-tenebris

Također nije slučajno što je ovaj duhovni Majstor bio po zanimanju u svom vanjskom životu slikar, jer nam je i na taj, slikovni način uspio prenijeti neke dojmove iz svijeta duha i duše, koji su za njega bili živa i objektivna stvarnost, a za nas bi u zemaljskom ostali nedokučivi.

Ne znači nužno da će duhovni tragatelj u susretu s ovim učenjem morati odbaciti sve što je prethodno smatrao, ili osjećao istinitim. Ali tko se u iskrenoj otvorenosti srca poveže s onim što se tu daje, osjetiti će da li je to nešto čemu može vjerovati, i s vremenom će sam uviđati što je u njegovom praktičnom, misaonom i osjećajnom životu spojivo s njegovim duhovnim razvojem, a što nije.

Tko god u svojoj nutrini prepozna autentičnost ovog velikog glasnika iz ‘zemlje zračećeg svjetla’, naći će u njegovim živim riječima i slikama neprocjenjivo blago. Jer svaka riječ i svaka slika kao da uvijek iznova našoj duši na njenom izvornom jeziku svjedoče i podsjećaju je: ‘Bog je ljubav!’